De COVID-pandemie heeft eindelijk zelfs de meest sceptische mensen overtuigd: volksgezondheid moet een politieke prioriteit zijn. Ze onderwerpen aan de wetten van de markt is een misdaad.
Evenzo durft niemand nog te zeggen dat volksgezondheid een exclusief nationale aangelegenheid is en dat Europa geen bevoegdheden heeft op dit gebied. Het huidige Europese beleid vervult die rol echter niet en brengt zo de volksgezondheid enorm in gevaar.
Wij vragen om een Europa dat de gezondheid niet aan de markt over laat. Integendeel, we willen dat het de stelsels voor gezondheidszorg en sociale zekerheid versterkt en zorgt dat die voor iedereen toegankelijk zijn. Iedereen moet dezelfde kansen hebben om in goede gezondheid te leven!
Om dit mogelijk te maken, hebben we 7 Europese issues geformuleerd. We verwachten van de leden van het Europees Parlement dat ze deze overnemen en verdedigen.
Laten we een beroep op hen doen en ons mobiliseren zodat het Europa van morgen beantwoordt aan de behoeften van de bevolking.
Gezondheid vóór de markt… laten we Europa veranderen.
7 campagnethema's
-
Adequate overheidsfinanciering
-
De misstanden van commercialisering
-
Zorg voor iedereen
-
Onze gezondheid is van ons
-
Sociale ongelijkheid en gezondheid
-
Big Pharma ondermijnt gezondheid
-
Personeelsgebrek in de zorg
Fiche 1: Een goede gezondheid van de bevolking vereist voldoende publieke/solidaire financiering.
Europa heeft, door de budgettaire beperkingen die het oplegt aan de begrotingen voor sociaal beleid en gezondheidszorg, de gezondheidstoestand van zijn bevolking enorm verslechterd. Deze Europese druk zorgt ervoor dat publieke en non-profit zorgaanbieders in budgettaire problemen komen. Dit leidt tot een verslechtering van de arbeidsomstandigheden van het zorgpersoneel en een verslechtering van de toegankelijkheid van kwaliteitszorg voor patiënten.
Particuliere exploitanten profiteren hiervan om financieel onafhankelijke bevolkingsgroepen en winstgevende diensten naar zich toe te trekken. Op dezelfde manier is de verleiding voor staten groot om de financiering van de gezondheidszorg over te hevelen naar de particuliere sector en de patiënt te laten betalen.
De pandemie heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om gezondheidskwesties, en dan vooral financiële en economische belangen, te garanderen. Europa wil nu echter dezelfde budgettaire beperkingen opnieuw invoeren.
Dit thema interesseert je:
Fiche 2: Voor onze gezondheid is commercialisering geen oplossing
De commercialisering van de gezondheidszorg, ten koste van een publiek of non-profit systeem, kent meerdere vormen: uitbesteding, ontwikkeling van particuliere verzekeringen, sociale dumping, privatisering en concurrentie, hogere kosten voor de patiënt, enz.
De selectie van financieel onafhankelijke patiënten en winstgevende zorg verzwakt publieke of non-profitorganisaties die de onafhankelijkheid en continuïteit van de zorg garanderen. Onmiddellijke winstgevendheid en rendement op investeringen dicteren de regels profit organisaties en staan een samenhangende en op lange termijn gerichte visie in de weg.
Gezondheidszorg wordt dan een tweeledig systeem waarin alleen rijke mensen profiteren van kwaliteitszorg.
Dit thema interesseert je:
Fiche 3: Wat heeft het voor zin om effectieve gezondheidszorg te hebben als deze alleen toegankelijk is voor bepaalde mensen?
Terwijl in Europa veel landen er trots op zijn dat ze een gezondheidszorgsysteem hebben dat op het scherpst van de snede staat op het gebied van de medische technologie, groeit het aandeel van de bevolking dat is uitgesloten van gezondheidszorg! Verschillende redenen verklaren deze ontwikkeling:
- Het financiële aandeel dat de patiënt moet betalen is te hoog.
- De gezondheidszorgdiensten hebben herstructureringen en rationalisaties ondergaan en liggen steeds verder weg van de patiënt.
- Wachttijden worden langer.
- Standaardisatie van zorg sluit bevolkingsgroepen uit die niet overeenkomen met de nationale standaard.
Het tekort aan gezondheidspersoneel verergert deze trend enorm.
Dit thema interesseert je:
Fiche 4: Onze gezondheid is van ons! Gezondheidsdemocratie is een bepalende factor voor de gezondheid.
Het dogmatische karakter van economische eisen laat niet langer ruimte voor debat over gezondheidskwesties: beslissingen worden nu primair genomen op basis van winstgevendheid en budgettaire efficiëntie. Geconfronteerd met financiële eisen ontwikkelt zich de individuele verantwoordelijkheid van de patiënt in plaats van collectieve actie op het gebied van de gezondheidsproblemen van de bevolking.
Preventie en de ontwikkeling van de volksgezondheid worden als kostbare investeringen beschouwd en krijgen daarom weinig aandacht en middelen.
Ten slotte draagt de druk die wordt uitgeoefend op intermediaire instanties (vakbonden, NGO's, lokale verenigingen, enz.) ertoe bij dat het publiek zich distantieert van het gezondheidsdebat.
Dit thema interesseert je:
Fiche 5: Sociale ongelijkheden zijn doorslaggevend in de hoop op een goede gezondheid.
De verschillende opeenvolgende crises (pandemie, energie, klimaat, oorlogen, migratie, enz.) hebben de verslechtering van de gezondheidstoestand van de bevolking versneld, met name door de negatieve invloed op de levensomstandigheden, op het gebied van milieu, huisvesting, arbeidsomstandigheden, stress en onzekerheid voor de toekomst, …
De groeiende ongelijkheid tussen sociaaleconomische klassen heeft een directe impact op de gezond-leven verwachting.
De achteruitgang van de mechanismen voor sociale zekerheid sluit steeds meer mensen, gezinnen, enz. uit van fatsoenlijke levensomstandigheden.
En toch kan Europa zichzelf niet vrijpleiten op het gebied van het milieu, de huisvesting, de werkgelegenheid, het klimaat, enzovoort. Ze beschikt over belangrijke vaardigheden.
Dit thema interesseert je:
Fiche 6: Het Europese geneesmiddelenbeleid stelt financiële belangen boven de belangen van de volksgezondheid.
In een Europa met een vrije markt heeft de pandemie laten zien hoe westerse farmaceutische bedrijven het vermogen hebben om hun belangen op te leggen bij de grote uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg.
De bescherming van patenten, het ontbreken van voorwaarden voor overheidssubsidies en de prijsvaststellingsmechanismen leiden tot de privatisering van winsten terwijl een aanzienlijk deel van de financiering van onderzoek en ontwikkeling naar de staten (of hun sociale zekerheid) en naar patiënten wordt verschoven.
De farmaceutische industrie legt haar belangen maar al te vaak op als het gaat om werkelijk innovatieve geneesmiddelen, generieke geneesmiddelen of geneesmiddelen voor zeldzame ziekten.
Het tekort aan bepaalde medicijnen in veel landen kan geen toeval zijn. Ook de landen van het Zuiden hebben op dit gebied te lijden onder het Europees protectionisme.
Dit thema interesseert je:
Fiche 7: Het tekort aan zorgpersoneel: arbeidsomstandigheden en kwaliteit van zorg in gevaar!
Het gezondheidspersoneel, dat al zwaar onder druk staat door de begrotingsbesparingen (bezuinigingen) waar Europa al jaren om vraagt, heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de pandemie. Veel professionals zijn de sector ontvlucht. Helaas zijn de lessen van deze pandemie niet geleerd.
In grotendeels vrouwelijke beroepen zijn de werktijden zo zwaar en onvoorspelbaar geworden dat het onmogelijk wordt om de eisen van een sociaal leven èn een gezinsleven op de lange termijn met een dergelijk beroep te verzoenen.
De vicieuze cirkel van verslechterende arbeidsomstandigheden en het ontbreken van vooruitzichten op een ethische professionele toekomst voor jongeren versterkt het tekort en maakt de verslechtering van de situatie nog groter.
In pogingen om dit probleem op te lossen, krijgen minder rijke landen vaak te maken met een dubbele klap: landen die betere salarissen bieden, aarzelen niet om personeel af te pakken, ongeacht of de lokale gezondheidszorgsystemen daardoor in gevaar komen.
Dit thema interesseert je:
Nieuws over de campagne
Hieronder vindt u informatie over activiteiten die op Europees niveau of in een van de deelnemende landen zijn en worden uitgevoerd in het kader van de campagne.
Concreet betekent de Campagne
- Elk land stelt zijn prioriteiten en start een campagne om vragen te stellen aan politieke partijen, Europarlementariërs en kandidaten voor het Eurparlement.
- Ondervraging van de Europese parlementaire fracties
- Mobilisatie voor de Europese demonstratie op 07 april
- Nationale en gedecentraliseerde acties
- Europese demonstratie op 7 april in Brussel
- Conferentie in het Europees Parlement op 8 april
- Druk uitoefenen op kandidaten en Europese parlementaire fracties om zoveel mogelijk toezeggingen te krijgen over zoveel mogelijk onderwerpen.
- Monitoren van Parlementaire standpunten en initiatieven van parlementariers
Wilt u op de hoogte blijven?
Laat uw contactgegevens achter. U ontvangt nieuws over de Campagne met respect voor uw persoonlijke gegevens (AVG).
Noteer ze in je agenda!
De campagne is onderweg... de volgende evenementen staan gepland
Wie zijn wij?
Het "Europees netwerk: onze gezondheid is niet te koop" is in feite Europese vereniging. Het "European Network against the Privatisation and Commercialisation of Health and Social Protection" werd opgericht in 2012 en bestaat uit organisaties uit verschillende Europese landen die de principes onderschrijven die zijn vastgelegd in een verklaring die werd aangenomen tijdens een bijeenkomst in Warschau in 2012.
De doelstellingen van het netwerk zijn:
- gemeenschappelijke analyses en eisen (universele toegang; vrije en gratis toegang; democratische definitie van behoeften; publieke en/of solidaire financiering)
- de leden van het netwerk in staat stellen hun analyses en praktijken te delen
- bewustmaken van het maatschappelijk middenveld op basis van de ervaring van zijn leden
- actoren mobiliseren voor de verdediging van gezondheid en sociale bescherming.
Voor de hele verklaring (in het Frans) zie hier.
Al bijna 10 jaar organiseert het netwerk rond 07 april (Wereldgezondheidsdag) een Europese dag tegen de commercialisering van gezondheid, met evenementen, gedecentraliseerde acties, conferenties, enz. Naast bewustmaking en mobilisatie op nationaal niveau, roept het regelmatig Europarlementariërs en de Europese Commissie op om volksgezondheidskwesties aan te pakken.
Het netwerk heeft onlangs zijn nieuwe naam aangenomen: "Europees netwerk: onze gezondheid is niet te koop".
EPSU is de Europese federatie van vakbonden in de Publieke Sector. Acht miljoen werknemers in de publieke dienstverlening van meer dan 260 vakbondsorganisaties zijn lid.
EPSU vertegenwoordigt werknemers in de sectoren energie, water en afval, sociale diensten en gezondheidszorg, en lokale en nationale overheden in alle Europese landen, inclusief de oostelijke buurlanden van de EU. EPSU is de erkende regionale organisatie van Public Services International (PSI) en de grootste federatie die lid is van het EVV (Europees Verbond van Vakverenigingen). De website: www.epsu.org
De gezondheids- en sociale dienstensector is groot en divers. Hij omvat een breed scala aan diensten, waaronder ziekenhuizen, kinderopvang, gezondheidsdiensten, maatschappelijk werk en verzorgingstehuizen voor ouderen en gehandicapten. EPSU vertegenwoordigt werknemers in de gezondheids- en sociale zorg in heel Europa, waaronder verpleegkundigen, zorgassistenten, verloskundigen, artsen, maatschappelijk werkers, laboratoriumpersoneel, ziekenhuisschoonmakers en medisch secretaresses. We werken in publieke, non-profit en private diensten.
EPSU is de erkende Europese sociale partnerorganisatie voor werknemers in ziekenhuizen en de gezondheidszorg in de hele Europese Unie.
De People's Health Movement (PHM) is een wereldwijd netwerk van gezondheidsactivisten, maatschappelijke organisaties en academische instellingen uit de hele wereld, met speciale aandacht voor het Zuiden. PHM is momenteel aanwezig in bijna 80 landen.
PHM baseert haar werk op het People's Charter for Health, dat zelf grotendeels geïnspireerd is op de Verklaring van Alma Ata: gezondheid is een sociale, economische en politieke kwestie, maar bovenal een fundamenteel mensenrecht. PHM heeft een reeks programma's en activiteiten en zet zich in voor de ontwikkeling van alomvattende eerstelijnsgezondheidszorg en de aanpak van de sociale, milieu- en economische determinanten van gezondheid.
De Europese tak van PHM is al enkele jaren medeorganisator van acties rond 07 april, de Europese dag tegen de commercialisering van gezondheid.
Website PHM: https://phmovement.org/
Handvest van PHM: https://phmovement.org/the-peoples-charter-for-health
Bent u een organisatie of vereniging?
U kunt ons op vele manieren steunen.
De campagne « Gezondheid voor de markt… laten we Europa veranderen » kan alleen een succes worden als we onze opvattingen en invalshoeken verbreden waardoor we allemaal betrokken zijn bij gezondheidskwesties: werk, gender, milieu, ziekte, sociale bescherming, ontwikkeling, klimaat, vrede, migratie, armoede, …… Het lijdt geen twijfel dat uw organisatie/vereniging met kennis, , bewustwording, druk, mobilisatie, enz. aan de campagne kan bijdragen.